NOTA DE L" AUTOR:

L’ AUTOR D’ AQUEST BLOG NO ES FA RESPONSABLE DELS DANYS A LES DIFERENTS SENSIBILITATS QUE PUGUI OCASIONAR LA SEVA LECTURA I AL MATEIX TEMPS RECONEIX LA SEVA CONDICIÓ DE MARGINAT SOCIAL I ES DECLARA LLIURE DE L’ OBEDIENCIA ESCLAVA A LES NORMES DE BON GUST. SI, PER EXCES O PER DEFECTE, NO HE ESTAT SUFICIENTMENT SENSIBLE EN QUALSEVOL SENTIT SEXISTA, RACISTA, CULTURALISTA, NACIONALISTA, REGIONALISTA, ETNOCENTRISTA, FAL.LOCENTRISTA, ETC. O AMB PERSONA FEMENINA, POBLE OPRIMIT, MEDI AMBIENT, CULTURES MINORITARIES, QUALSEVOL ALTRA MENA DE PREJUDICI ENCARA PER BATEJAR, DEMANO DISCULPES. A LA RECERCA DEL DESEMVOLUPAMENT D’ UNA SOCIETAT LLIURE DE PREJUDICIS I PURGADA DE LES INFLUÈNCIES DEL SEU DEFECTUÓS PASSAT CULTURAL HE COMES BEN SEGUR MÉS D’ UN ERROR ".

( Texte inspirat en el llibre: “Contes per a nens i nenes politicament correctes”, de James Finn Garner, traducció de Quim Monzó i Maria Roura, Editorial Quaderns Crema )

The Psycho Hamster .


dimecres, 11 de juny de 2008

L’ ARGOT DEL RAVAL. “LA XAVA” DE JULI VALLMITJANA (1.910)

Fa temps vaig “tisnar pel descuit” aquesta novel·la ...., li foto “els greps” a sobre, la “poquino” i “l’atanyo” en “un tres i no-res”. Tenia “guita” i “per uns quants quibis me la vaig abil.lar”. No vaig poder resistir-me a la passió pels retrats marginals, els antiherois, els baixos fons, el món lumpen, les passions, les misèries humanes, els vicis i en definitiva el Raval. També dir que el fet de que el llibre no fos ben vist – el varen prohibir - per la burgesia benestant del moment va fer la resta. En aquest llibre he trobat part de l'argot, que gairebé ja no s’ utilitza avui en dia , potser degut a que el gremi del crim potser ha canviat de mans, o perquè els que el parlaven ja no hi son.
Dir que durant la lectura, de vegades et sembla que et calen subtítols, si no fos pel petit diccionari “de lladregots i de gent de la mala vida” que s’ inclou en aquesta edició d’ Enric Casasses, estaríem perduts.

“- Ei!- cridà el Morata - On Xales tan corrents?
“- Vaig al poleio: acabo d’escarbar un parluco. És de là. Té, pinxera: tralla i tot.”
"- Pinxera a raderacs. És pasma. Pirent! Xalem a forata. Sté, sté"

En aquest enllaç us he penjat un “pdf” amb el vocabulari sencer, i que personalment crec que es "la perla" d' aquest post:
http://manel.rawal.googlepages.com/vocabul_la_xava.pdf


Us escric alguns dels mots que potser encara utilitzem i que es troben al vocabulari d’ entre altres:
Astilla – Part d’ un robo
Atxanta – Fuig
Bòfia, bronca, pasma – Policia
Anar pel brinca – Robar saltant parets
Bul – Porqueria. Policia.
Clapar – Dormir
Descuider – es dedica a robar pel descuit
Empalmar – Fer passar ( l’ objecte robat)
(una) Ful – Un no-res, una merdeta, una merda
Ganxo – El que excita que juguin
Anar pel gat – Robar seduint i emborratxant la víctima
Guita – Diners
Jalar – Menjar
Fer la manguela – Demanar, captar
Lleona, tova – Caixa de guardar diners
Manguis, menda – Jo
Mossega – Lladre
Nanai – Calla, silenci
Nyapa – Motllo tret d’ un pany
Parlo, parluco – Rellotge
Peringat – Amo
Pillar – Beure
Piltre – Llit
Pirar – Fugir
Polir – Vendre
Poquinar – Pagar
Pringar – Ferir
Ronco – Calaix de quartos
Anar pel timba – Robar cosa menuda
Anar pel topo – Rebentar pisos
Xalem - Fugim
Xungo – Fals, dolent, lleig ....
Xuri – ganivet

Molts dels retrats en prosa de “la Xava” m’ han fet venir al cap les fotografies de Joan Colom, excel·lent fotògraf dels baixos fons del Raval. De fet, l’ acció de la novel·la té lloc a el carrer del Cid, el portal de Santa Madrona, la taverna “La Mina” entre altres indrets.

Per no fer aquest post massa extens, potser et poden interessar aquests links:

Sobre l’ argot emprat i l’ escenari:

A SIS RUMBIS PER XOC:
http://ricardsanchez.blogspot.com/2007/03/sis-rumbis-per-xoc.html

“LA XAVA”, QUADRE DE (MALS) COSTUMS:
I per ultim en clau d’ humor, tot i que no te res a veure amb el post, un diccionari català-anglès, un xic alternatiu .....
http://www.alternative-dictionaries.net/dictionary/Catalan/

Salut,

10 Comentaris:

Nuri ha dit...

Hola,
com que veig que tenim gustos literaris similars (malgrat que aquest de "la Xava" no l'he llegit encara però m'ha despertat la curiositat), si t'agrada això de les novel.les "marginals" ambientades a Catalunya, i sobretot l'època dura del jaco als '80, te recomano la millor:

"Cavalls Salvatges", de Jordi Cussà

L'he llegit 2 vegades i tinc pendent de tonar-hi.

iaia punka

Nuri ha dit...

Hola,
com que veig que tenim gustos literaris similars (malgrat que aquest de "la Xava" no l'he llegit encara però m'ha despertat la curiositat), si t'agrada això de les novel.les "marginals" ambientades a Catalunya, i sobretot l'època dura del jaco als '80, te recomano la millor:

"Cavalls Salvatges", de Jordi Cussà

L'he llegit 2 vegades i tinc pendent de tonar-hi.

The Psycho-Hamster ha dit...

Hola Iaia Punka !
Doncs si, m' punto la novel.la "Cavalls Salvatges".... Els '80 com dius va ésser l' epoca dura del jaco, al Raval, que es el que conec, va ésser la ruina de molt amics, families, etc ....A mi em va anar d' un pel ... jo era dels "petits" i ho vaem veure amb perspectiva. Molts dels grans van caure .....
Graciès per la recomanació, me l' "adinyaré per uns quants quibis" .....
Salut,
Psycho-Hamster

Nuri ha dit...

Bé, de fet la gràcia d'aquest llibre és que no se centra només en Barcelona, sino en diferents punts de la geografia catalana, fins i tot en masos perduts del Berguedà, per desmentir una mica el tòpic d'associar drogues-gran ciutat, encara que, com no pot ser d'altra manera, també són inevitables les "visites" al raval, i més per aquella època.

Ja te dic, és brutalíssim!

Salutacions

Jaume J ha dit...

Manel, sento intervindre en una conversa de parella (tu ho faries)... Només volia dir-te que he trobat molt útil i interessant aquest post amb l'argot i tota la mandanga...

The Psycho-Hamster ha dit...

Hola,

Referent al llibre "Cavalls Salvatges" de Jordi Cussà, saps si te fotografies ...en tot cas ja buscaré al google si trobo alguna edició amb fotos.
Un altre llibre, també del Raval, amb fotografies de Joan Colom en blanc i negre d' epoca es "Historia y leyenda del Barrio Chino, 1900-1992: Cronica y documentos de los bajos fondos de Barcelona" (Edicions La Campana)... un dia d' aquest li dedico un post ....

Salut,
Manel

The Psycho-Hamster ha dit...

Jaume,
Com va tot. A veure si un dia, un diumenge d' aquests assolejats, d' aqui a un temps no molt llunyà, agafes el cotxet, el bibe-tecnic, la motxilla d' atac i fem unes birres a la Rambla del Raval,la del Chino ...., l' altra -la de sempre - pel guiris ....

Salut,

The Psycho-Hamster ha dit...

Hola Iaia Punka,
Buscant per internet he trobat un post dedicat a "Cavalls Salvatges" de Jordi Cussà. En concret es tracta d' un extracte del llibre, i te molt bona pinta ... Rollings, Janis, ....

http://www.barcelonareview.com/21/c_jc.htm

Salut,

Anònim ha dit...

Hola Manel soc Infodic, fa poc he comprat el llibre Sota-Montjuic del Juli Vallmitjana i t´haig de dir que és brutal. Per cert en breu vull coneixer la joieria on treballen els seus descendents, també vull localitazar els carrers i escenaris del llibre, i vull parlar amb els gitanos de Sants i Carrer la Cera per veure si encara conserven algunes paraules.

Parlem,

The Psycho-Hamster ha dit...

Hola!
Perdoneu el retard. He estat de vacances vora d' un mes i sense internet.
Llapech, espero que et vagi bé en les teves indagacions ..... ja explicarás.....
Salut

Entrades populars